Wednesday, September 2, 2015

Wordle (σύννεφα λέξεων)

Το Wordle (www.wordle.net) ανήκει στην κατηγορία των Web 2.0 εφαρμογών. Αυτές οι εφαρμογές όπως και η συγκεκριμένη είναι ελεύθερη/δωρεάν στο διαδίκτυο και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε εγκατάσταση. Το Wordle επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν σύννεφα λέξεων οπτικοποιώντας  έννοιες με ένα πολύ ελκυστικό τρόπο. Βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η διαφοροποίηση του μεγέθους εμφάνισης ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης της κάθε έννοιας/λέξης. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα θέματα του Αναλυτικού Προγράμματος.


Η μορφοποίηση του τελικού προϊόντος είναι εφικτή με τη συγκεκριμένη εφαρμογή αφού υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής γραμματοσειράς, χρωμάτων, σχήματος ή ακόμα και φοράς των γραμμάτων. Το τελικό προϊόν (σύννεφο λέξης) μπορεί να αποθηκευτεί ως εικόνα στον υπολογιστή μας, είναι εφικτή η εκτύπωση ή ακόμα ο διαμοιρασμός του σύννεφου λέξεων με δοσμένο σύνδεσμο.  Επιπλέον είναι εφικτή η ενσωμάτωση του σε μια δική μας ιστοσελίδα ή ιστολόγιο.


Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά;
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής το καθιστούν ως ένα ελκυστικό, εύκολο περιβάλλον για εκπαιδευτική αξιοποίηση. Στη συνέχεια θα δώσουμε μερικά παραδείγματα παιδαγωγικής αξιοποίησης τους. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κατάλογος δεν τελειώνει και επαφίεται στη δημιουργικότητα του κάθε εκπαιδευτικού και του κάθε μαθητή που θα χρησιμοποιήσει.


  • Αποδελτίωση γραπτού κειμένου εντοπίζοντας λέξεις κλειδιά και δημιουργία σύννεφου λέξεων με βάσεις τις βασικές έννοιες που εντοπίστηκαν.
  • Ιεράρχηση των βασικών εννοιών αλλάζοντας τη συχνότητα εμφάνισης της κάθε λέξης με αποτέλεσμα οι βασικές έννοιες να εμφανίζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος.
  • Παραγωγή γραπτού λόγου που να στηρίζεται σε σύννεφο λέξης δίνοντας έμφαση στις λέξεις που εμφανίζονται μεγαλύτερες.
  • Παραγωγή προφορικού λόγου που να στηρίζεται σε κάποιο σύννεφο αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την προσωπική έκφραση.
  • Οπτικοποίηση εννοιών με ένα ελκυστικό τρόπο.
  • Ιδεοθύελλα και οπτική αναπαράσταση στο υπό μελέτη θέμα.
  • Συμβάλει στην λειτουργία ανώτερων νοητικών δεξιοτήτων όπως επιχειρηματολογία, κριτική, σύγκριση δεδομένων.
  • Συμβάλει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου των μαθητών, συνώνυμα, αντίθετα κτλ

No comments:

Post a Comment

Εκ - παρα-φύσεως.