Wednesday, August 12, 2015

Σαν σήμερα… 12 Αυγούστου (τεχνολογία, Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος), φυσικές καταστροφές, αθλητισμός, ατυχήματα, κινηματογράφος)

Πλούσιο το εορτολόγιο της σημερινής μέρας

… το 1851 ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.




…το 1914 το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

… το 1953 η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

… 1953 τα Επτάνησα δέχονται το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Δόνηση 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Η Κεφαλλονιά ισοπεδώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά.

… το1960 μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Έκο Ι.

… το 1969 οι Μπόστον Σέλτικς πωλούνται για 6 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για την εποχή. Μόλις λίγα χρόνια μετά, το ποσό αυτό θα δίνεται για την απόκτηση ενός και μόνο παίκτη.

… το 1970 ιδρύεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία, τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται σε μία από τις πιο ισχυρές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου.

… το 1981 η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η υπολογιστική του δύναμη είναι μηδαμινή σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές και η τιμή του ανέρχεται σε 1.565 δολάρια.

… το 1985 λίγο μετά την απογείωση, ένα Μπόινγκ 747 των Ιαπωνικών Αερογραμμών χάνει τμήμα του ουριαίου πτερυγίου του και συντρίβεται. Οι 520 επιβαίνοντες βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.

… το 1988 βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η αμφιλεγόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

… το 2000 μετά από έκρηξη, βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ. Αρκετά μέλη του πληρώματος επιζούν της έκρηξης και εγκλωβίζονται στο σκάφος. Πέθαναν αρκετές ημέρες αργότερα, έχοντας αφήσει συγκινητικά μηνύματα στους οικείους τους.

… το 2004 παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

… το 2004 ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη: Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

… το 1971 γεννιέται ο Πιτ Σάμπρας, Αμερικανός τενίστας

… 1981 γεννιέται ο Τζιμπρίλ Σισέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής

… το 1982 γεννιέται ο Αλέξανδρος Τζόρβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

… το 1990 γεννιέται ο Μάριο Μπαλοτέλλι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

… το 1982 πεθαίνει ο Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός

Πηγή

No comments:

Post a Comment

Εκ - παρα-φύσεως.